Co jste dosud nevěděli o Quinoi, hořčíku a břišním TUKU

Ačkoliv se quinoa častokrát mylně považuje za bezlepkovou obilninu, jedná se ve skutečnosti o vysoce výživná zeleninová semena.

Quinoa je zelenina příbuzná řepě a špenátu, která obsahuje kompletní bílkoviny se všemi 9 esenciálními aminokyselinami, což je u zeleniny velmi vzácné.

Když se řekne „kompletní bílkoviny“, napadne nás rýže a fazole, protože pouze kombinace těchto dvou potravin poskytuje všech 9 esenciálních aminokyselin. Většině obilnin však schází aminokyseliny lysin a isoleucin, a aby byly bílkoviny kompletní, je třeba doplnit je luštěninami.

Quinoa, která patří mezi základní potraviny v Jižní Americe již po 4000 let, je nízkotučné semeno s vysokým obsahem vlákniny a bílkovin, nízkým glykemickým indexem a bohatostí vitaminů, minerálů a výživných látek.

Ačkoliv se přísně vzato nejedná o obilovinu, je quiona známa pod názvem „chisaya mama“, neboli „matka všech obilnin“. Je považována za posvátnou potravinu, nejspíš protože se jí dobře daří během dlouhého horkého léta a protože za sucha, kdy jiné rostliny usychají, má quinoa dvojnásobný výnos. A jako na zavolanou, sklizeň tohoto bohatého zdroje bílkovin probíhá krátce před nástupem chladných zimních měsíců, přesně v období, kdy je bílkovin a tuků třeba nejvíce.

na dašlí stránce…

Ačkoli se quiona stále považuje za nízkotučný zdroj bílkovin, má mnohem vyšší obsah tuku než pšenice a jiné obilniny. Obsahuje vysoké množství kyseliny olejové, což je mononenasycený srdci prospěšný tuk, který je obsažen v olivovém oleji, a také určité množství kyseliny alfa-linolenové (ALA), což je omega-3 mastná kyselina, která také příznivě působí na srdce. Překvapivé je, že tyto zdravé tuky jsou stabilní a nedochází k jejich oxidaci při vaření, jako je tomu u většiny ostatních tuků.

Vědci jsou přesvědčeni, že je to díky antioxidantům, které jsou v quinoi obsaženy ve vysokém množství. Quinoa je bohatá na vitamin E ve formách alfa, beta a gama, polyfenoly a flavonoidy, jako je kvercetin, který prodlužuje trvanlivost semen quinoi a chrání je před žluknutím při vyšších teplotách.

Kromě toho, že je vhodnou alternativou obilnin s vysokým obsahem bílkovin, je quinoa v současnosti nejznámější asi pro své působení krevní cukr. Coby nízkoglykemická potravina zvyšuje hladinu krevního cukru v těle pouze minimálně a díky vysokému obsahu vlákniny zpomaluje vstřebávání jiných cukrů z trávicího systému do krevního oběhu. Podle jedné studie svými účinky na hmotnost a hladinu krevního cukru překonává 10 jiných perských obilnin.

Zajímavé bylo, že i když quinoa udržovala hladinu krevního cukru na nízkých zdravých úrovních, po její konzumaci se lidé cítili spokojenější, sytější a plnější než v případě pšenice nebo rýže, soudě podle indexu sytosti potravin (Satiating Efficiency Index). Quinoa má také vysoký obsah hořčíku, který reguluje hladinu krevního cukru a krevní tlak.

Coby přírodní antioxidant a potravina s protizánětlivými účinky, která je doslova nabitá vitamíny, minerály, vlákninou, srdci prospěnými tuky a vegetariánskými „kompletními bílkovinami“, je dobré zařadit quinou do jídelníčku na podzim a v zimě, kdy se potřeba dodat tělu zdravé bílkoviny zvyšuje.

Pokyny k přípravě quinoi

  1. Semena quinoi je třeba nejprve propláchnout a pokud možno zbavit slupky, která je hořká. Použijte jemný cedník.
  2. Na 1 hrnek quinoi přidejte 2 hrnky vody a přiveďte k varu.
  3. Nádobu přiklopte, stáhněte oheň a duste po 15 minut.
  4. Potom quinou znovu sceďte přes jemný cedník (quinoa je schopna nasáknout spoustu vody).
  5. Sceděnou quinou vraťte do teplého kastrolu a již bez dalšího ohřívání nechte dojít po dobu dalších 15 minut. Pokrm tak bude nadýchaný a lehký, bez přebytečné vody a hrudek.